Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν υποψίες για τις παρενέργειες του φαρμάκου ισοτρετινοϊνη και μια μελέτη επιβεβαιώνει τώρα ότι τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία για την ακμή με την εν λόγω φαρμακευτική ουσία, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου ((IBD).
Όπως προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου περιλαμβάνεται η νόσος του Crohn και μια παρόμοια ασθένεια που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα. Η ισοτρετινοϊνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία της ακμής στις ΗΠΑ το 1982 και πολυάριθμες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί που συνδέουν το φάρμακο με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Μέχρι σήμερα, μια συστηματική ανασκόπηση της σχέσης αυτής δεν είχε διενεργηθεί.
Ο δρ Κορέι Σίγκελ από το Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Νιού Χαμσάιρ και οι συνεργάτες του διενήργησαν μια ανασκόπηση όλων των αναφορών που συσχέτιζαν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου με το φάρμακο ισοτρετινοϊνη. Οι αναφορές είχαν αρχειοθετηθεί στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέσω του συστήματος ιατρικής παρακολούθησης MedWatch που ξεκίνησε το 1996.
Οι συντάκτες της ανασκόπησης εξηγούν στη δημοσίευσή τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας» ότι χρησιμοποίησαν μια καθιερωμένη κλίμακα για την πιθανότητα παρενέργειας του φαρμάκου, προκειμένου να διαβαθμίσουν την πιθανότητα μια ειδική περίπτωση φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου πράγματι να προκλήθηκε από τη χορήγηση της ισοτρετινοϊνης.
Τη χρονική περίοδο μεταξύ 1997 και 2002 αναφέρθηκαν συνολικά 85 περιπτώσεις σχετικά με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και την ισοτρετινοϊνη. Σε τέσσερις περιπτώσεις το φάρμακο χαρακτηρίστηκε ως μια «πολύ πιθανή» αιτία πρόκλησής τους. Σε 58 περιπτώσεις κρίθηκε ως μια «πιθανή» αιτία καθώς επίσης και σε 23 άλλες περιπτώσεις. Η σχέση ανάμεσα στη χρήση της ισοτρετοϊνινης και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ουδέποτε διαβαθμίστηκε ως «αμφίβολη».
«Οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτή την πιθανή σχέση και πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη η λεγόμενη εκτεταμένη ήδη διαδικασία της συναίνεσης που απαιτείται πριν το φάρμακο αυτό συνταγογραφηθεί», επισημαίνουν οι ερευνητές. Η διαδικασία της συναίνεσης καλύπτει τον υψηλό κίνδυνο της πρόκλησης γεννητικών ανωμαλιών στο βρέφος, σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει έγκυος ενώ λαμβάνει το φάρμακο.
«Κάποιος με σοβαρό πρόβλημα ακμής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο αυτό»; διερωτώνται οι ερευνητές. «Δεν νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να είναι απαγορευτικό για τη χορήγηση της ισοτρετινοϊνης» αναφέρουν ο δρ. Σίγκελ και οι συνεργάτες του. «Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να προχωρούν σε μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση» για τη λήψη του φαρμάκου από τα άτομα με προγενέστερο ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καθώς και για όσα παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας τέτοιας ασθένειας του εντέρου.
Πηγή: Reuters, American Journal Gastroenterology, (July 2006)